duminică, 19 iunie 2016

Nu îţi mai nega identitatea; nu trebuie să te "descoperi". Deja eşti.

Am auzit o mică idee recent: „un câine nu trebuie să citească o carte ca să ştie cum să fie câine”. Cred că ni se aplică şi nouă.
Suntem homo sapiens, oameni gânditori. Citim, ne documentăm, ne umplem efectiv de toate informaţiile care plutesc în jurul nostru. Învăţăm, practic, cum să fim „oameni”. De ce ar trebui să învăţăm asta? Ştim, la fel ca şi animalele, care e natura noastră, cine suntem. Mă întorc la câini: ei ştiu cum să latre, nu au nevoie de un curs ţinut de „doamna profesoară câine” ca să înveţe asta. Un câine nu se comportă ca un peşte sau ca o girafă. Noi de ce procedăm diferit?
Uite ceva interesant: Stuart Mitchell e un tip care a transpus ADN-ul în muzică. El spune: „Noi suntem cântaţi în forma pe care o avem. Iubesc asta. Toţi suntem parte dintr-o simfonie, o coregrafie a unei partituri. Dar aducem dragoste jocului... asta e esenţa participării noastre şi scopul nostru principal, esenţial...” ("We are sung, musically into form. I love this fact. We are all part of a symphony, a choreography of a score. But we bring love to the game...that is our essence, our participation and our ultimate goal..."). Cu alte cuvinte, suntem muzică. Aţi auzit vreodată două piese identice? Există atâta originalitate în muzică încât, deşi unele părţi ale cântecului sunt copiate de la altele, cântecul respectiv e tot original. În jurul nostru, peste tot, vedem copii. Persoane care încearcă să fie ca altele. „Modele” şi oameni care le urmează. De asta nu prea merg lucrurile: noi nu suntem ce ar trebui să fim, ce am fost creaţi să fim. Nu suntem ce suntem. Ştiu că sună ciudat şi e, poate, un clişeu. Ieromonah Savatie Baştovoi afirmă în „Sindromul <<cesăfac>>”: „tot mai puţini oameni ajung să facă ceea ce vor, ceea ce se pricep şi li se potriveşte. Cu alte cuvinte, oamenii ajung să nu mai acţioneze conform vocaţiei şi darurilor pe care le au, ci îmbrăţişează meserii şi îndeletniciri provizorii, pe care le fac fără prea mare plăcere şi pe care le schimbă uşor, doar de dragul unui minim confort social şi foarte rar psihic. [...]în fiecare lună zeci de mii de oameni migrează de la un loc de muncă la altul. Avem doctori care devin şoferi de taxi, profesori de istorie care instalează chiuvete, poliţişti care vând flori.” Fete care iubesc să meargă pe munte, dar aleg să stea pe malul mării, minţindu-se că sunt fericite şi asta doar pentru că „celelalte fac la fel”. Băieţi care ascultă rap sau rock pentru că aşa fac şi ceilalţi, deşi lor le place muzica jazz, nu ştiu!
Ideea e că societatea impune unele „standarde” pe care restul le respectă, se conformează. Ştii? 90-60-90 şi alte tipare de genu’ şi nu e ok. Nu toate fetele trebuie să fie „feminine”, să stea la cratiţă sau să se comporte „piţi”, să se macheze şi să urmărească să aibă iubiţi. Astea sunt doar nişte stereotipuri în care trăim deliberat şi e aşa nasol!
Tu eşti un original. Ai un ADN original, amprente originale. Tu ştii cine eşti. Nu trebuie să te cauţi sau să te creezi: exişti deja! Nu trebuie nici să te descoperi. Ştii ce îţi place şi de ce îţi place. Ştii că ai nevoie să evadezi uneori din viaţa asta pe care ţi-ai creat-o şi în momentul ăla nu eşti fericit(ă). Trăieşti o viaţă care nu e a ta şi nu va fi niciodată. Trezeşte-te acum şi fii tu însuţi! Uite... Dacă toţi am merge la medicină, deşi nu am avea înclinaţii pentru asta, ar ieşi numai doctori de duzină, cunoştinţe tocite, nepracticate, oameni nefericiţi. La fel şi profesori. Frate, nu te fă profesor numa’ că vrea mama dacă tu vrei să fii, nu ştiu, cercetător în astrofizică sau mai ştiu eu ce domenii.

Şi, ultima idee, fii fericit cu tine însuţi aici. Dacă toţi oamenii care ajung să se cunoască şi să facă ce iubesc în ciuda societăţii care impune limite tâmpite, rămân în ţară, România va fi bine. Deci, stai acasă, omule. Fii tu şi fii bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu