marți, 1 octombrie 2013

Oare ce poate fi arta?

Tot auzim de ea, pentru fiecare înseamnă altceva, oare ce poate fi Arta? Pentru unii e desenul, pentru unii muzica şi pentru alţii dansul. Dar oare nu ar putea fi toate astea? Oare Arta e o acţiune în sine? 
Zi de zi muzica ne trezeşte. Peste tot în jurul nostru e culoare, mai ales acum pe timp de toamnă. Toată lumea cunoaşte dansurile de societate, baletul, pentru fiecare Arta înseamnă altceva. Dar o definiţie a Artei pe care ne-a dat-o profesoara de română este: „Arta ne ajută să simţim şi să cunoaştem realitatea într-un mod specific. Aceasta vizează ca interes şi manifestare frumosul. Există 2 tipuri de frumos: frumosul artistic este irepetabil şi în strânsă legătură cu frumosul din natură care se repetă, care se poate repeta.” Hmm… Din punctul meu de vedere e cam sec. Adică, după părerea mea ar fi trebuit să sune mai… Artistic. Şi revenim la ideea de început: Ce este Arta? În dicţionarul on-line, una din multele definiţii, am găsit şi puţin corectat asta: Exprimarea emoţiilor superioare prin cuvinte, sunete, culori, mişcare, volum, imagine, forma (ceea ce, împreună cu literele şi ştiinţele, constituie una din cele mari diviziuni ale activității omenești): poezie, muzică, sculptură, proză, balet, ş.a.m.d.
Arta poate fi definită ca o acţiune care are la bază exprimarea sentimentelor într-un mod frumos. Dar de ce am defini arta? Aşa cum unii spun că raiul este satul, eu spun că o parte din rai este Arta. Arta este tot ce ne înconjoară. Dumnezeu e un mare artist… Adică din natură se inspiră majoritatea artiştilor, noi, oamenii, suntem o parte din natură. Din natură se iau materialele din care se fabrica instrumentele de pictat, desenat sau cântat. Arta vine din cer şi ne-a fost lăsată să ne bucurăm de ea. De ce ne batem joc de dans făcându-l aşa cum este azi? De ce ne batem joc de muzică, de desen? Chiar trebuie să se rezume totul la sex? E interesant cum s-a degradat omenirea… În loc să evoluăm, ajungem să ne comportăm ca şi când viaţa ar fi doar cluburi, muzică fără mesaj, după principiul că „atâta timp cât se poate dansa (adică sări, aşa e mai nou dansul) e bună”, desen aiurea… Off… Dacă fiecare ar face ceva în privinţa asta, lumea ar deveni mai bună.

Deci, în concluzie, care e părerea ta despre artă? Pentru tine ce înseamnă arta, să fii artist?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu